Ako upliesť náramok? Návody, tipy a rady, ako na to

Ľudia si už od pradávna zdobia telo najrôznejšími šperkami, ozdobami, náhrdelníkmi alebo náramkami. Ak chcete, môžete si náramok upliesť aj sami alebo ho pre niekoho vyrobiť ako darček. Poradíme vám, čo k tomu budete potrebovať aj ako postupovať. Pripojíme aj zopár dôležitých rád a tipov.

 

Zoznam potrebných vecí na výrobu náramku

    • farebné bavlny (aspoň 4 farby)
    • nožnice
    • zatváracia špendlík
    • meter

 

Tip - pozrite sa aj na naše ďalšie návody:

    Príprava pred pletením

    Odstrihnite z každej bavlnky, s ktorou si chystáte pliesť, asi 50 centimetrov. Použiť môžete 4 rôzne farebné bavlnky (potom z každej farby odstrihnite dvakrát po 50 centimetroch) alebo 8 rôzne farebných bavlniek (potom z každej bavlnky odstrihnite len raz po päťdesiatich centimetroch). 

     

    Zviažte všetky bavlnky dohromady uzlom. Do uzla zapichnite zatvárací špendlík a bavlnky pripevnite napríklad na malý vankúšik, ktorý si potom položíte na kolená alebo pred seba na stôl. 
    Narovnajte bavlnky vedľa seba tak, aby sa navzájom nedotýkali a neprekrývali. Bavlnky by za sebou mali byť v poradí, v akom chcete, aby za sebou boli prúžky na náramku.

    Tip pre vás: Nerobte uzlík úplne na konci bavlniek, ale nechcete nad uzlíkom asi 10 cm voľných. Je to preto, aby ste nad uzlíkom mohli zapliesť vrkôčik a náramok potom zaviazať na ruku. Zapletať vrkôčik budete aj na opačnej strane náramku, až skončíte s pletením.

     bavlnene-naramky

    Pletenie náramku

    Vezmite bavlnku, ktorá leží úplne vľavo (s tou teraz budete pliesť celý prúžok) a tú, ktorá je vedľa nej. Urobte s prvou bavlnkou uzlík na vedľajšej bavlnke. Potom urobte ešte jeden uzlík na tej istej bavlnke. Položte prvú bavlnku, s ktorou teraz mýlite, na druhé miesto.

    Pokračujte rovnakým spôsobom. Opäť uchopte bavlnku, s ktorou teraz pletiete, a urobte dva uzlíky na ďalšej bavlnke v rade. Robte postupne dva uzlíky na všetkých bavlnkách, z ktorých pletiete a nakoniec bavlnku, ktorá bola pôvodne úplne vľavo, položte úplne vpravo. Prvý prúžok na náramku máte hotový. Pusťte sa do druhého.

    Uchopte bavlnku, ktorá sa teraz novo ocitla úplne vľavo a pustite sa rovnakým spôsobom do druhého prúžku. Pokračujte v pletení, kým náramok nebude dostatočne dlhý.

     

    Ako na správne uzlíky

     
     
    Prvou bavlnkou (vždy tou, ktorá leží úplne vľavo) robte uzlíky vpravo. Prvú bavlnku vezmite do pravej ruky, susediacu bavlnku do ruky ľavej a prvú bavlnku okolo druhej obtočte. Vznikne uzlík. Ten utiahnite. Rovnakým spôsobom urobte uzlík druhý. Opäť utiahnite. 

    Tip pre vás: Snažte sa o to, aby ste náramok plietli smerom dole a tiež trochu šikmo. Uzlíky je nutné pevne uťahovať.

     

    Zakončenie náramku

    Už je náramok dosť dlhý? Urobte na všetkých bavlnkách uzol a zo zvyšku bavlniek zapleťte vrkôčik. Zvyšok bavlniek odstrihnite. Teraz môžete náramkom ozdobiť svoje zápästie, máte hotovo. Prípadne náramok môžete niekomu darovať.