Kreslenie mandál - všetko čo ste potrebovali vedieť

Mandala predstavuje celý vesmír. Jedná sa o duchovný a rituálny symbol v hinduizme a budhizme. Nemusíte však byť práve hinduistom alebo budhistom, aby ste si mohli doma mandalu nakresliť. Budete vás to baviť, zbavíte sa stresu a potrénujete mozog. Neviete ako začať? Poradíme vám.

 

Čo je to mandala a čo symbolizuje

Mandala je obrazcom symbolizujúcim celý vesmír. Ide o nekonečno, dokonalosť, rovnováhu, geometriu, zjednotenie, meditáciu a vedomie zároveň. Mandala rozhodne nie je len obyčajný kruh alebo bežná omaľovánka.

mandala-kresleni

Ako funguje mandala?

Mandala harmonizuje chaos, je nositeľom harmónie, očisťuje a pomáha vytvárať poriadok. Pomáha ľuďom, aby sa zbavili všetkého zlého, je zdrojom pokoja a lásky. Približuje človeka k sebe samému. Ako to robí? Skrátka tým, že je. Je vyrábaná s láskou a láska potom prestupuje všetkým. Najväčšia sila mandaly je v jej strede.

 

Prečo kresliť mandaly?

Pôvodne boli mandaly tvorené z farebného piesku a iných sypkých materiálov. Vy si ich však pokojne môžete namaľovať. Prospejete tým predovšetkým svojmu duševnému zdraviu. Ide vlastne o akýsi druh arteterapie. Pri kreslení se uvoľníte, zrelaxujete, zbavíte sa stresu. Kreslenie mandál vám umožní na chvíľu vypnúť a ponoriť sa do iného sveta. Zároveň tiež potrénujete svoj mozog (pri maľovaní človek používa obe mozgové hemisféry). Zapojenie oboch hemisfér zlepší vaše motorické a koordinačnú schopnosťi. Budete rozvíjať logiku, kreativitu, sústredenosť.

 mandala kresleni

Tip: pozrite sa na farby na maľovanie mandál u nás na e-shope.

Ako sa kreslia mandaly?

Nakresliť vlastnú mandalu je ľahké, napriek tomu pre vás máme pár rád do začiatku:

  • Ak sa necítite na tvorbu vlastnej mandaly, začnite s vyfarbovaním predtlačených vzorov.

  • Najprv kreslite mandaly jednoduché. Aj tie budú krásne.

  • Pri kresbe postupujte od stredu k okrajom alebo naopak.

  • Kreslite čo chcete, používajte farby aké chcete. Nenechajte sa ničím obmedzovať a rušiť.

 

Ako pracovať s mandalou?

Ak sa chystáte vyfarbovať predlohu, zvoľte si jednoducho tú, ktorá sa vám najviac páči a ktorá vás osloví. Maľujete mandalu vlastnú? Urobte si pekný čas pre seba, nenechajte sa rušiť. Do tvarov a farieb vložte svoju náladu, pocity, to ako vám práve teraz je. Kreslite. Pamätajte, že nejde o výsledok, ale o proces tvorenia. Na záver si nájdite čas, prezrite si svoju mandalu a nechajte ju na seba pôsobiť. Čo cítite?

Tip pre vás: Môžete vytvoriť aj mandalu, ktorá lieči. Stačí, keď do nej vložíte pri kresbe svoje prianie.

 

Ako maľovať mandaly na kamene?

Ak ste začiatočníci, vyskúšajte mandaly bodkované. Najprv na kamienok naneste podkladovú akrylovú farbu a nechajte ju zaschnúť. Potom si vezmite fixky, doprostred kamienka urobte bodku a pokračujte bodkami okolo neho. Meňte farby podľa ľubovôle a robte ďalšie a ďalšie bodky okolo prvej bodky, kým celý kamienok nepomaľujete.

Tip pre vás: Ak chcete, aby mandala pôsobila plastickejšie, urobte do väčších bodiek malé biele bodky.

 

Ako nakresliť mandalu na stenu?

Mandalu si najskôr nakreslite na tenký papier vo veľkosti 1:1. Potom celú zadnú stranu papiera začiernite mäkkou ceruzkou. Papier otočte späť a pripevnite ho páskou na stenu. Keď teraz mandalu obtiahnete, prekleslí sa na stenu. Potom už ju stačí len vyfarbiť, s čím vám pomôžu hobby akrylovej farby.