Kde sa vzali sklenené koráliky

Sklenené perly nie nadarmo patrí k najobľúbenejším korálkům vôbec. Svoj podiel na ich popularite má krásny vzhľad podporený prirodzenými vlastnosťami skla. Určite dobre poznáte jemný lesk v odraze svetla, ktorý dodá šperkom iskru a upúta pozornosť. Rovnako tak vás poteší azda neobmedzené množstvo farieb, s ktorými sa u sklenených korálok môžete stretnúť. Ak pre korálkovanie vyberáte práve sklenenky, poznáte aj rad variantov a prevedení, vďaka ktorým vykúzlite najrôznejšie originálne šperky a doplnky.

sklenené korálky


Kde sa vzali sklenené koráliky?


Sklenené korálky taky mali dostatok času na svoje obľúbenosti zapracovať. Prvé zmienky o ich výrobe v Číne a Egypte pochádza z dávnych čias pred naším letopočtom. Drobné trblietavé guličky predstavovali symbol moci a bohatstva, v niektorých kultúrach im dokonca bola prisudzovaná magická moc.


Bližšie k nám sa korálky dostali až okolo roku 1000 nášho letopočtu, kedy do tajov ich výroby prenikli Benátčania a po dobu takmer 600 rokov sa stali výhradnými výrobcovia sklenených korálikov. Perle už síce neboli toľko významné, zohrali ale dôležitú úlohu pri rozvoji módy a odevného priemyslu a zostali tak stále dôležitou komoditou. Dokonca tak dôležitú, že šikovní sklári sa stali veľmi cenenými. Ak však napríklad utiekli do cudzích krajín pred bojmi, padol tvrdý trest na ich rodinu a blízkych. Po samotnom robotníkovi navyše pátral vyslanec, ktorý mal za úlohu ho okamžite zabiť.

 

Sklenené fúkané korálky červené sklenené koráliky


Korálky do celého sveta


S rýchlym rozvojom námorníctva sa rozšíril rozvoz sklenených korálok do celej Európy i zvyšku sveta. Napriek tomu, že dopyt stále stúpala, Benátčanom sa nepodarilo udržať svoj monopol. Ešte na chvíľu ale zostali najväčšími producentmi korálok hlavne vďaka vývozu do Afriky a Ázie. Šikovní Európania si techniky výroby sklených perál veľmi rýchlo osvojili.


Aby Benátky pokryli väčšinu dopytu, nechali časť korálikov vyrábať v malom a neškodnom Česku. A netrvalo to ani 150 rokov a českí sklári predbehli tie benátskej v produkcii i kvalite ozdôbok. Tradícia výroby sklenených korálku a bižutéria sa u nás dochovala dodnes. Za "matku" korálkářů je považovaný Jablonec nad Nisou, historické dokumenty však uvádzajú, že korálkáři priekopníkmi u nás boli sklári z Šumavy a Jizerských a Kašperských hôr.

Ako sklenené koráliky vznikajú?


S bohatou históriou sklenených korálok sa vyvíjali aj spôsoby ich výroby. Remeselníci hľadali stále nové techniky, ktoré vznik korálku zjednoduší a urýchli. Objavovanie ďalších materiálov a postupov spôsobilo zefektívnenie práce a výrobe najrôznejších typov a tvarov perlí, z ktorých môžete vyberať dodnes.

sklenené korálky


Priekopníkmi v sériovej výrobe korálok boli perličky z fajansy, predchodcovia sklenených korálok. Jemnú zmes z kremičitého piesku a vápenca roztavil výrobcu v peci, niekoľkokrát premiešal a znovu pretavoval. Skoršie sklári však nevedeli vyrobiť farebné varianty a tak si vystačili len s prirodzenou farbou alebo modrým odtieňom, ktorý vznikal za pomoci azuritu. Až v roku 200 pred naším letopočtom remeselníci vynašli metódu výroby sklenených korálok ťahom, ktorá priniesla revolúciu vo výrobe. Zrazu mohli vyrobiť množstvo súmerných malých korálikov v oveľa kratšom čase. Metódu výroby ťahom dodnes využívajú Indovia.


A zase tí múdri Benátčania


Až Benátčania priniesli ďalší pokrok. začali vyrábať korálky vinutím, kedy navíjaním skloviny na železný drôt a prekrývaním vrstiev vytvorili rôznofarebné perly. Zároveň objavili ďalšie prísady pre farebnejšie spektrum korálikov. Súčasne sa aj objavila metóda fúkania, eda výroba sklenených korálok pomocou sklárskej píšťaly. S väčšou dopytom potrebovali výrobcovia rýchlejší techniky a tak chytrí Benátčania pokročili na výrobu korálikov rezaním sklenených trubičiek. Sortiment sklenených korálok sa tentoraz rozšíril o rôzne veľkosti a tvary perlí.

Farebné sklenené korálky Sklenené fúkané korálky


A ako je to s výrobou sklenených korálok dnes? Sklári stále využívajú sklenené trubičky pre výrobu malých korálikov, zachovali sa aj metódy výroby fúkaných a vinutých korálok. Najnovšie technikou je výroba pomocou sklenených tyčí, ktoré sa vtlačí do formy a potom sa ďalej upravujú. A najlepšie je, že vďaka chemickým prísadám sklári vie vytvoriť tisíce farebných odtieňov. Pridajte pomerne ľahké povrchové úpravy pre finálny vzhľad korálku a máte plné ruky práce s výberom tých najkrajších.

Ak vás tvorba perlí zaujíma krok po kroku, pozrite sa na video o výrobe sklenených korálok.


Vyberte si najlepšie sklenené koráliky


Dosť bolo histórie, poďte sa pozrieť, aké krásy dokážu šikovní sklári stvoriť a čím sa jednotlivé druhy sklenených korálok líšia.


Fúkané korálky


Fúkané korálky súnajkrehkejším druhom sklenených korálok a patrí medzi tie najhodnotnejšie. Aj keď je dnes sklári fúkajú pomocou foriem, stále musí dbať na jemnosť a cit pri práci. Po vyfúknutie navyše jednotlivé korálky brúsi a leští, aby ich doviedli k dokonalosti. Fúkané korálky využijete predovšetkým u tvorby šperkov pre špeciálne príležitosti, ozdobte s nimi náušnice a náhrdelníky a dajte vyniknúť kúzlu a významu okamihu.

Fúkané korálky

Korálku fúkaný zelenomodrý 0,72 EUR; Korálku fúkaný, guľôčka modrá 0,72 EUR; Korálku fúkaný, valček svetlo modrý 0,72 EUR; Korálku fúkaný, gulička crystal 0,72 EUR


Vinuté korálky


S vinutými korálky narobíte veľa parády. vynikajú výraznými farbami a najrôznejšími tvarmi od klasického korálku, cez obvyklé formy až po tvary zvieratiek. Ručná výroba špeciálnych korálikov je náročná a vyžaduje veľa času, preto vinuté korálky kúpite za vyššiu cenu. Investícia do nich sa však vďaka originalite i kvalite oplatí. Vinuté korálky sú ideálne pre tvorbu príveskov a doplnkov. Špeciálne tvary z nich robia šperk sám o sebe.

Vinuté korálky

Vinuté perle kulička 1,40 EUR; Glassmetal beads 2 EUR; Korále vinuté vrtulka 1 EUR


Rokajl


Najznámejšie sklenené korálky sú tie rokajlové. Jedná sa o malé perličky často podlhovastého tvaru. Vyrába sa strojovo sekaním sklenených tyčiniek a vďaka širokým možnostiam povrchovej úpravy zoženiete najrôznejšie prevedenia. Český rokajl spolu s japonským je najkvalitnejšie na svetovom trhu. sklenený rokajl je jedným z najzákladnejších prvkov korálkovaniu.

Rokajl

PRECIOSA Rokajl 2/0 1,16 EUR; PRECIOSA Rokajl tyčinka 1,16 EUR; PRECIOSA Rokajl 11/0 1,16 EUR; Rokajl tyčinky 0,50 EUR; Rokajl mix 0,50 EUR


Stláčané korálky


Mačkanice sa vyrába namačkáním sklenených tyčí do príslušných foriem. Podľa formy z nich sklári vykúzli sklenené koráliky rôznych tvarov. Môžete si tak doplniť výtvory o lístky, kvapky, srdiečka a ďalšie. Dozdobte spučenými korálky svoje výtvory alebo stvorte unikátny šperky veselých tvarov.

Stláčané korálky

PRECIOSA Pip, California Blue 0,04 EUR; PRECIOSA Pip, Mramor červená 0,04 EUR; PRECIOSA Thorn, Velentinit 0,04 EUR; PRECIOSA Pellet, Tmavě modrá 0,04 EUR


Brúsené korálky


Ako už názov napovedá, brúsené korálky vynikajú brúseným povrchom. Sklári tak vytvarujú sklenené koráliky do rôznych tvarov a veľkostí a dodajú im vysoký lesk a netypické odtiene farieb. České brúsené korálky sú preslávené po celom svete. Brúsené korálky sa hodí pre elegantné a honosné šperky, perfektne podčiarknu ženský šarm.

Brúsené korálky

Korálky broušené 8 mm 0,40 EUR; Korálky broušené crystal CAL 0,40 EUR; Korálky broušené crystal AB 0,40 EUR; Korálky broušené 6 mm 0,04 EUR; Korálky broušené 6 mm 0,16 EUR


Praskanie korálky


Praskanie korálky sú korálky pestrých farieb a tvarov, ktoré sú ozvláštnené drobnými prasklinami a bublinkami vo vnútornej štruktúre korálku. Vyrába sa tak, že rozpálený sklenený korálik sa rýchlo schladí vodou. špecifický dizajn praskaných korálků dodáva šperkom zvláštny šmrnc, veľmi dobre vyzerajú aj jednoduché ozdôbky len z praskaných korálikov.

Praskanie sklenené koráliky

Práskačka broušená fialová 0,28 EUR; Práskačka JUMBO zelená 0,56 EUR; Práskačky broušené 18 mm 0,50 EUR


V e-shope České guličky si dávame záležať na výbere kvalitných korálikov a na zaujímavom sortimentu. Preto u nás nájdete vždy overené sklenené koráliky, ktoré dodajú každému šperku ligot a jedinečný vzhľad.