Mashing - technika, ktorá vás nadchne

Niet kreatívnejšej techniky na tvorbu ako háčkovanie. Ide vlastne o vrstvenie kúskov papiera, ktoré sa zlepia pomocou lepidla na tapety. Touto metódou, známou aj ako papier maché, možno vytvoriť takmer čokoľvek. Predstavivosti sa medze nekladú. Ako teda začať s papier mache?

 

Vrstva a vrstva

Pre samotné laminovanie si pripravíme objekt, ktorý bude slúžiť ako akási šablóna, na ktorú budeme vrstviť papier. Môžeme použiť balóny, poháre, fľaše, škatule a iné nádoby alebo predmety, z ktorých bude možné odlepený blank odstrániť. Záleží na tom, aký tvar chceme, aby mal konečný tvar.  

Najbližšie si musíme pripraviť materiál, ktorý budeme potrebovať na laminovanie, čo je hlavne papier. Môžeme použiť aj obaly na vajcia, toaletný papier alebo rolky, noviny a letáky, skrátka všetko, čo sa dá použiť z papiera. Kúsky sa potom namáčajú do lepidla na tapety alebo sa môžu namočiť len do vody a rozomlieť na kašu. Tie sa potom vrstvia na celý povrch vybraného predmetu, aby sme získali tvar, ktorý potom vyčarí konečný výrobok. Postup, ako kašu pripraviť, si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Hotové výrobky môžeme ozdobiť ľubovoľnými papierovými farbami, a aby vám dlho robili radosť, môžeme ich premaľovať striekanou farbou

 

Inšpirácia na začiatok

Máte chuť tvoriť  a neviete, kde začať? Existuje veľa spôsobov, ako vytvárať výrobky z papiera. Z taniera potiahnutého plastom môžeme vyrobiť peknú misku, zo starých pohárov môžeme vytvoriť základ pre rôzne sošky alebo figúrky. Balón je skvelý na výrobu masiek.

 

Tvoríme s deťmi 

Ak hľadáte niečo kreatívne na zabavenie svojich najmenších, maškrtenie ich zaručene zabaví. Deti sa rady púšťajú do všetkého, takže táto technika bude pre ne veľkým dobrodružstvom. Existuje veľa spôsobov, ako môžete s deťmi vytvárať výtvory, napríklad jednoduchú misku.

Táto technika je skvelou činnosťou, ktorá spomalí a podporí našu kreativitu. Ak sa pre ňu rozhodneme, budeme príjemne prekvapení, ako dobre sa nám pracuje s papierom. Aj tak nám môže na konci vyčariť úsmev na tvári pekný výrobok.