Domáce tvorenie s deťmi - praktické tipy a rady

Chcete deťom spestriť popoludní a ponúknuť im kreatívne činnosti, ktoré deti nielen zabavia, ale pomocou ktorých si tiež môžu rozvinú jemnú motoriku? Nasledujúce riadky vám ľahko priblíži koncept jemnej motoriky a taktiež Vám ponúknu možnú inšpiráciu, pre tvorenie s deťmi predškolského a mladšieho školského veku.


Jemná motorika

Najmä u detí predškolského veku je dôležité dbať na správny vývoj jemnej motoriky. Jemná motorika zahŕňa pohyby rúk a prstov. Pre jej správny rozvoj je preto dobré využiť činnosti, v ktorých dieťa bude tieto časti tela používať. Aktivity by mali zahŕňať drobné pohyby, aby si deti ruky a prsty dôkladne precvičili. Medzi vhodné aktivity patrí predovšetkým výtvarnej činnosti, stavanie z kociek a navliekanie korálok.


Prstové maľovanie

Prstové maľovanie patrí medzi také výtvarnej činnosti, ktoré slúžia ako výborná pomôcka pre rozvoj jemnej motoriky. Veľké množstvo detí miluje, keď si môžu prstom siahnuť na farbu a následne maľovať na papier. Je to skvelá technika, ktorá okrem jemnej motoriky v deťoch rozvinie fantáziu a kreativitu. Pre prstové maľovanie môžete zvoliť priamo prstové farby, alebo obyčajné tempery. V prípade "núdze" môžete využiť aj farby vodové, ktoré ale budú o niečo svetlejšie a menej cítitelné na dotyk.


Čo budete potrebovať?

Okrem prstových farieb, budete potrebovať aj papier, ktorý poslúži ako základňa tvorenia. Papier môže byť farebný ale tiež aj biely. Ďalšie potrebnú vecou budú voskovky, pastelky, fixky alebo vodovky, ktoré Vám poslúži pri prvotnej výzdobe. Okrem základných potrieb môžete tiež využiť farebné papiere, nožnice a lepidlo. Tieto doplnkové potreby však môžete nahradiť už vyššie spomínanými pastelkami či vodovkami.


Prstové maľovanie - prakticky ako na to?

Ak už máte nachystané všetky potrebné pomôcky, môžete postupovať podľa nasledujúcej inšpirácie, v podobe troch postupov.


1. Levanduľa

Začneme vytvorením stonky a lístkov kvety, ktoré potom za pomoci prstových bodiek nanesieme kvetmi.

malovani


2. Včelí úľ

Za pomoci vodovek namaľujeme na papier strom a obrys včelieho úľa. Ďalej nanášame včielky, ktorým môžeme domaľovať pruhy.

malovani


3. Kvapky a dáždnik

Najskôr s deťmi namaľujeme dáždnik a potom pokračujeme s prstovými bodkami, ktoré značí kvapky dažďa. Snažíme sa umiestniť kvapky po celom výkresu, mimo miesto pod dáždnikom, pretože pod ním neprší.

malovani