Výšivky - úvody, techniky a vzory

Už niekoľko rokov sama objavujem možnosti a krásu vyšívania a v tomto článku by som vám chcela ponúknuť pohľad do tajov tejto ručnej techniky zdobenia látok. 

vyšívání

 

Co to je vyšívání? 

Výšivka je spôsob zdobenia podkladového materiálu, zvyčajne látky alebo papiera, šitím alebo všívaním priadze, zvyčajne farebnej. 

 

Kúsok histórie vyšívania

Niektoré zdroje uvádzajú, že v starovekej Číne bola metóda vyšívania známa už v praveku, neskôr sa presunula do Indie a Egypta. V Európe sa výšivky začali objavovať začiatkom nášho letopočtu a odvtedy sú veľmi populárne. V rôznych obdobiach sa uprednostňovali rôzne štýly výšiviek, napríklad v renesancii bola populárna tzv. biela výšivka, t. j. výzdoba osobnej bielizne a vreckoviek.. 

 

Vyšívanie pre úplných začiatočníkov

Vyšívanie je technika ručných prác, ktorá je vhodná pre začiatočníkov a deti. Na tento účel je najlepší predtlačený vzor na látke s veľkými stehmi, ktorý sa vyšíva tupou vyšívacou ihlou, a tak nehrozí riziko poranenia. Predtlačené vzory sú k dispozícii v galantériách, obchodoch s látkami, papiernictve a hračkárstve. 

vyšívání

 

Pre záujemcov o pokročilejšie

Všeobecne povedané, vyšívanie môže byť zábavné pre každého, každý si môže nájsť štýl, ktorý sa mu páči. Pre pokročilejších a najmä starších môže byť vhodné vyšívanie ostrou ihlou do látky. Od jednoduchých vzorov, obrysov môžete prejsť k zložitejším stehom, ktoré potom môžu vytvoriť zložité vzory a úplne zakryť podkladovú látku. 

Existujú aj vyšívacie stroje, ktoré vyšívajú vopred naprogramovaný vzor alebo vyšívajú podľa ručného návodu. Ale to je naozaj vysoké dievča...

 

Čo na to budem potrebovať?

Na kompletný základ budeme potrebovať vyšívaciu ihlu, vyšívaciu priadzu a látku. Vyšívacia ihla sa od bežnej šijacej ihly líši tým, že má širšie a väčšie očko, do ktorého možno navliecť hrubšiu priadzu. Na výber je veľký výber priadzí a je len na vás, ktorú si vyberiete. Najlepšie je objednať si priamo v galantérii, kde dostanete všetko vybavenie na vyšívanie. A keďže pri vyšívaní musíme udržiavať látku napnutú, odporúča sa použiť rám, ktorý je najčastejšie okrúhly, zložený z dvoch do seba zapadajúcich častí, medzi ktoré sa látka vloží, a tak zostane napnutá. 

 

 

Kde nájsť inšpiráciu?

V súčasnosti je na túto otázku jednoduchá odpoveď - na internete. Myslím, že najlepšie je nájsť si video s návodmi na rôzne stehy, výšivky, techniky, jednoducho podľa toho, čo sa vám páči. Na videu môžete priamo vidieť postup, jednotlivé kroky, ktoré niekedy v kreslených a opísaných článkoch nie sú dobre zrozumiteľné. A ak radi experimentujete a objavujete, nie je zlé vziať do rúk ihlu, priadzu a látku a vytvoriť si vlastný vzor podľa vlastnej fantázie a preskúmať možnosti. 

 

Na záver by som vás rada povzbudila k vyšívaniu. Skúste to, buďte hraví a nezúfajte, ak sa vám to nepodarí hneď na prvýkrát. Aj krajčírke sa niekedy zamotá niť...