Tip na výlet Priemyselná galéria

Hľadáte niečo nové a svieže? Považujete diela klasických umelcov ako Picasso alebo Monet za zastarané a túžite po niečom novom, originálnom, čo by odrážalo dnešnú dobu? Chcete zažiť, aké to je cítiť sa opäť živý vo víre mesta prostredníctvom umeleckých diel mladých a súčasných umelcov? Alebo vás lákajú umelecké večery s dobrým jedlom a živou hudbou? Poďme sa teraz spoločne pozrieť na to, čo všetko  a mnoho ďalšieho za priemyselnou galériou.

 


Ostrava čerpá zo svojej železnej krásy a kladie otázky

Industriálna galéria je netradičné miesto v srdci severnej Moravy - v Ostrave. Preto sa snaží zapôsobiť na ľudí ako súčasná, aktívna, svieža, moderná, ako sa snaží byť mladá Ostrava. Výstavy umelcov sa snažia klásť dôraz na súčasnosť a kvalitu. Galéria sa snaží ukázať obraz surovej Ostravy a človeka v materiálnom svete v podobe diel zo železa, materiálnych obrazov, živých obrazov, ktoré nútia ľudí premýšľať o povahe nášho sveta, materialite, súčasných problémoch a ďalších.

 


Umenie je diskusia

Už je to dávno, čo sa človek chodil do galérií a múzeí pozerať na pekné obrazy a mohol len premýšľať o tom, o čom dielo je. Galéria otvorene komunikuje a ponúka dialóg medzi umelcom a verejnosťou. Pýtajte sa, skúmajte, spoznávajte umelcov a učte sa. Umenie nie je pasívna vec. Navyše, ak si pri objavovaní sveta umenia môžete dať pohár dobrého vína alebo ochutnať zaujímavé jedlo, objavovanie bude ešte príjemnejšie. Workshopy, stretnutia s umelcami alebo kurátorské rozhovory sa konajú v unikátnej kaviarni vedľa galérie - kaviareň je zariadená v štýle prvej republiky, a tak zaujímavo dokresľuje atmosféru stretnutia.

 

Ako sme už spomenuli, galéria sídli v Ostrave, a tak nie je prekvapením, že časť happeningov sa odohráva vo vítkovickej zlievarni. Výstava tak nadobúda úplne iný charakter. Ostrava sa nebojí svojej histórie, čerpá z nej a umelecky ju stvárňuje.