Ručné práce s deťmi - Aktivity, čo je budú zaručene baviť

Dážď vás už niekoľko dní drží doma a vám pomaly dochádzajú nápady, ako zabaviť svojich malých nezbedníkov? Skúste z nich niečo pripraviť. Vďaka ručným prácam si deti nielen vyrobia niečo pekné, ale aj rozvíjajú svoju jemnú motoriku. V nasledujúcom článku vám ponúkame niekoľko inšpirácií, čo môžete robiť so svojimi deťmi.

 

Koralová

Ktoré dieťa by si nechcelo vyrobiť vlastný náhrdelník alebo náramok? Korálky nájdete v každom obchode so šitím, rovnako ako lanko alebo drôt, na ktorý korálky navlečiete. Mladšie deti môžu pracovať s väčšími korálkami a budovať si trpezlivosť postupným navliekaním korálok na vlasy, ktorých konce sa zviažu a vytvoria jednoduchý šperk. Aby sa deťom ľahšie navliekalo, je dobré jeden koniec šnúrky priviazať okolo prvého korálika. Koráliky nemôžu z linky dostať neopatrným pohybom. Staršie deti potom môžu použiť dráty. Pomocou korálok a ohýbania drôtu potom môžete vytvoriť oveľa zložitejší ornament. V špecializovaných predajniach je možné získať aj drôtené komponenty na výrobu vlastných náušníc. Na tento druh korálkovania je však potrebné zakúpiť aj špeciálne kliešte, ktoré sa dajú použiť na spojenie jednotlivých komponentov pomocou očiek. Neviete, čo začať vyrábať? Pozrite si náš príručku.

Krok v korálkovaní #10

 

Ubrouskova metóda

Metódou Ubrousek môžete ozdobiť kvetináč, kameň alebo dokonca drevenú skrinku. Na obrúsku vyberiete obrázok, ktorým chcete ozdobiť vybraný predmet, oddelíte vrchnú farebnú vrstvu od ostatných bielych, obrázok vystrihnete, umiestnite ho na miesto a potom celú plochu natriete hrubou vrstvou Herkulesu. Po zaschnutí lepidlo sprehľadnie a obrázok zostane prilepený. Pri obrúskovej technike je potrebná opatrnosť a obozretnosť, aby sa tenká vrchná vrstva obrúska pri prikladaní na povrch a následnom lepení neroztrhla. Na vystrihnutie požadovaného motívu je potrebné použiť nožnice.  Táto aktivita je preto určená skôr pre staršie deti, mladšie deti môžu potrebovať byť neustále po ruke.

 

Slané cesto ako modelovací materiál

Z obyčajných kuchynských ingrediencií môžete vytvoriť modelovaciu hmotu, ktorá po upečení alebo vysušení na vzduchu stvrdne a drží tvar. Budete potrebovať 2 poháre hladkej múky, 1 pohár studenej vody a 1 pohár soli. Zmiešajte hladkú múku a soľ a pridajte vodu, aby ste vytvorili pružné, ale pevné cesto. Keď je cesto hotové, môžete s ním pracovať ako s iným modelovacím materiálom. Výrobky sa potom môžu potrieť rozšľahaným žĺtkom s trochou mlieka a piecť v horúcej rúre pri teplote 150 °C 15 - 20 minút do zhnednutia alebo sušiť na vzduchu na teplom mieste. Vytvrdnutý výtvor potom môžete spolu s deťmi vymaľovať akoukoľvek farbou, ktorá sa neriedi vodou. Cesto nie je jedovaté, len nie je chutné, takže táto aktivita je vhodná pre najmenších.

Pohyblivá papierová bábika

Tvrdý papier, pastelky, nožnice a patentky, ktoré sú korunovačnými klenotmi šitia. Stačí len niekoľko nástrojov a vy a vaše deti si môžete vytvoriť pohyblivú papierovú bábiku. Nechajte dieťa nakresliť bábiku podľa jeho fantázie, ale ruky a nohy nechajte oddelené od tela. Potom, v závislosti od zručnosti dieťaťa, môžete vy alebo vaše dieťa vystrihnúť obrázok. Na konci vystrihnutých nôh a rúk urobte nožnicami otvory podľa veľkosti patentky, ako aj na spojoch na tele. Otvory by mali byť naozaj tesné, aby sa končatiny samé nezosunuli. Teraz už len stačí pripojiť končatiny k telu pomocou patentiek a máte bábiku s pohyblivými rukami a nohami. Prácu s patentkami budete musieť pravdepodobne vykonať vy, rovnako ako vytvorenie otvorov. Kreslenie a vystrihovanie obrysov však vášho nezbedníka zabaví.