Jablonecká bižutéria

Jablonecká bižutéria je celesvětově vyhledášená pre výrobu všetkých druhov šperkov a brúseného skla, napodobňujúce drahokamy a nerasty. Poďme sa na ňu bližšie pozrieť.

 

Počiatky bižutéria z Jablonca

História jabloneckej bižutérie siaha až do 17. storočia, kedy sa na Jablonecku brúsili drahé kamene . Koncom 18. storočia už bol Jablonec centrom obchodu s brúsenými kameňmi, drahokamy a bižutérnymi kamene. Rozrastajúcemu sa priemyslu sklárstva a bižutérie sa na Jablonecku začalo venovať veľa obchodníkov a podnikateľov.

 

 

19. storočia

V 19. storočí sa bižutériu začalo naozaj dariť. Po bižutériu a brúsenom sklu bola veľká dopyt a začali vznikať nové brusiarne a huty. Vznikali brusiarne na rafináciu skleneného tovaru a ďalšie techniky práce so sklom a jeho spracovávanie. Vznikali nové výrobné postupy, technológie a výrobcovia hľadali spôsoby, ako ponúknuť trhu nové výrobky. Vznikali nové druhy celosklenených gombíkov, nové farby skiel, alebo aj výroba kovové bižutérie. Jablonecký kraj sa stal skutočným centrom bižutérie, známym po celom svete. Zároveň sa ale tiež zavádzali nové stroje a technologické postupy, čo viedlo k znižovaniu cien aj poklese kvality tovaru kvôli nadprodukcii.

 

20. storočia

Bižutéria začala tiež byť vytláčaná konkurenciou zo zahraničia, napríklad japonská výroba, ktorá ovládla trh. Navyše príchod prvej svetovej vojny všetok rozvoj jabloneckej bižutérie kompletne pozastavil. Naopak po skončení prvej svetovej vojny dosiahla Jablonecká bižutéria najväčšieho rozkvetu. Toto obdobie rozkvetu bolo prerušené až príchodom svetovej hospodárskej krízy. Vývoz zásadne klesol a naopak stúpala nezamestnanosť. Neskôr došlo k vyvlastneniu jizerskohorských firiem a výroba bižutérie sa stala súčasťou národných podnikov. Celkovo Jablonecká bižutéria chradla, prišla o mnoho odborníkov a bola včlenená pod firmy Sloexport a Jablonex.

Sklenené korálky

 

Súčasnosť

V polovici 50. rokov sa situácia zlepšila s príchodom Sovietskeho zväzu a nových trhov. Výrobne boli modernizované a stavané nové. Jablonecká bižutéria sa znovu stala svetovo uznávaným výrobcom s bohatou históriou a dobrou povesťou. Začali sa konať výstavy bižutérie. Začali vznikať nové firmy, podniky sa vracali späť do súkromného vlastníctva. V súčasnej dobe na Jablonecku nájdeme niekoľko desiatok firiem a Jablonecko si dodnes udržuje svoj štatút jedného z najväčších producentov sklenenej bižutérie.

 

Kde kúpiť?

Máte záujem o kúpu jabloneckej bižutéria? Pozrite sa k nám do e-shopu