Drôtovanie - návody a ako začať?

Máme pre vás kopu návodov na drôtovanie. K tomu tiež tipy a rady, ako začať s drátkováním. Nebojte si rozšíriť obzory, uvidíte, že je to tak jednoduché ...

 

Návod na drôtovanie - úvod

 

Návod na drôtovanie - výroba slzy

Návod na drátkování - výroba labutě

Návod na drátkování - drátkování kolem láhvičky

 

Ako začať s drátkováním?

Ste kreatívec telom i dušou a hľadáte ďalšie zábavné naplnenie voľného času? Alebo len neviete čo s neposednými prstami a radi by ste vyskúšali svoju šikovnosť, tvorivosť i fantáziu? Objavte drôtovanie! Techniku, ktorú ženy a dievčatá milujú, ale zakázaná nie je ani pánom!

 

Drôtovanie - to je kreatívna tvorenie bez hraníc

Či už drôtovanie alebo drôtovania, jedná sa o veľmi nápaditú techniku, pri ktorej môžete maximálne popustiť uzdu svojej fantázii a potrénovať prsty v šikovnosti i trpezlivosti. Pri drôtovanie sa využívajú ako najrôznejšie techniky, ako aj rôzne druhy a typy drátků, vrátane rozličných hrúbok, o farbách ani nehovoriac.

Najviac je drôtovanie typické výrobou originálnych a jedinečných šperkov, ale aj dekorácií, ktoré svojou dych berúce myšlienkou skvostne ozdobí nielen váš príbytok. Drôtovanie je veľmi obľúbené nielen pre svoju atraktivitu a radosť z tvorenia, ale predovšetkým tiež pre svoju nenáročnosť - ako na priestor, tak i na vybavenie.

 

Ako na to aneb niečím sa začať musí!

Určite vás milo prekvapí, že k drôtovanie potrebujete iba pracovný stôl, dobré osvetlenie, drátky a pár druhov klieští. Do začiatkov vám postačí drôt medený, pokojne zvyšok zo starého či nevyužitého elektrozariadenia - aspoň vám nebude ľúto, keď sa vám dielo nepodarí a drôtik budete musieť vyhodiť.

Chybami sa totiž človek učí a zdokonaľuje, a tak keď získate potrebný grif, môžete smelo vyraziť na nákup do železiarstva či priamo potrieb pre kreatívcov a kutilov. Tam vám budú oči prechádzať z rozmanitých dĺžok, farieb a hrúbok rozličných drôtikov. Rozhodne však na nich nešetrite, obzvlášť pustíte ak sa do výroby skutočného šperku, prstienka, náramku či dekorácie.

Nekvalitné drôtiky strácajú vplyvom zubu času na svojej kráse a výsledný výrobok by sa časom znehodnotil. Čo sa týka klieští, hodiť sa vám budú klasické štiepačky, ketlovacie kliešte ploché aj okrúhle. Časom možno prídete aj na ďalšie pomôcky, ktoré by sa vám mohli hodiť a nebude ich problém dokúpiť.

 

Než sa pustíte do prvých pokusov

Je rozhodne dobré, pustiť sa do drôtovanie s nadšením, veľkou trpezlivosťou aj pokorou. Než sa pustíte do výroby prvého šperku či dekorácie, nebojte sa inšpirovať u ostatných. Možno máte kamarátku, ktorá už má s drátkováním skúsenosti, ak nie, potom vám skvele poslúži všemocný internet.

Na internete nájdete ako drôtkovačov návody pre začiatočníkov, tak aj inšpirácia akú knihu si zaobstarať či do akého kurzu drôtovanie sa zapísať. Časom získate grif aj odhad, ktorý drôtik je na čo dobrý a o nápady iste tiež nebude núdza. A možno k drôtovanie privediete svoje kamarátky či rodinu.

Drôtovanie je totiž technika, ktorá je vhodná pre deti, dospelých i seniorov - stačí mať len chuť začať. Vyrábať môžete dekorácie, šperky, ale môžete aj vdýchnuť obyčajným predmetom neobyčajný príbeh. A taký drôtovanie darček pre radosť či od srdca, vlastnoručne vyrobený, to je darček s veľkým D.