Plstenie - všetko čo ste potrebovali vedieť + návody

Plstenie sa používa už od čias Veľkej Moravy. Jedná sa o využitie česanej vlny na výrobu dekorácií, šperkov alebo klobúkov. Jeho výhodou je, že s minimom pomôcok si vlastnoručne vyrobíte originálne kúsky.

 

Ako prebieha plstenie?

Plstenie je proces spracovanie zvieracej srsti, kedy sa do seba jednotlivé vlákna zaplietajú mechanickým namáhaním. Inými slovami z nadýchaného chumáčika vlny vznikne tvrdý, pevný materiál. Proces sa málinko líši v závislosti od metódy.

plsteni-dekroace

Čo je potrebné na plstenie?

TIP: materiál a pomôcky máme tu.
  • Na suché plstenie vám stačia tri pomôcky - silný molitan, vlna a plstiaca ihla.
  • Na mokré plstenie je ešte navyše potreba horúca mydlová voda a miesto molitanu forma požadovaného tvaru. 
  • Plstiaca ihla sa vyrába v troch veľkostiach. Silná ihla sa používa na spracovanie veľkých chumáčov vlny alebo plsteniu základných tvarov. Strednou a tenkou ihlou sa dorábajú detaily.

plsteni-vlna

Ako správne vybrať vlnu? 

Ak ste na pôde našli škatule starej česanej vlny, radšej ešte počkajte s nakupovaním pomôcok. Rôzne druhy majú rôzne vlastnosti. Niektoré sú na plstenie ako stvorené a iné sa naopak vôbec nehodia. 

Merino vlna je úplne univerzálna, pretože sa hodí i pre alergikov. Má sklony na žmolkovanie a tým pádom sa skvele hodí aj na výrobu dekorácií priamo na oblečení. Obyčajná ovčia vlna má rovnaké vlastnosti a vyjde lacnejšie.

Angorská vlna sa ľahko zráža a plstnatí. Sveter od babičky bude najskôr práve z angorskej vlny, pretože sa využíva predovšetkým pri ručným pletením. Cenovo stále vychádza pomerne priaznivo.

Kašmírová vlna má tiež tendenciu k žmolkovaniu a plstnateniu a používa sa predovšetkým na výrobu luxusného oblečenia. Získava sa vyčesávaním spodnej vrstvy srsti kašmírskych kôz .

Suché plstění 

Pripravte si molitan, plstiacu ihlu a česanú vlnu. Plstiaca ihla má po stranách vrásnenie, a keď s ňou prepichujete chumáčik vlny, jednotlivé vlákna sa na vrásnení zachytávajú a postupne sa do seba zapletajú

Chumáčik vlny stlačte do guličky, položte na molitan (pre začiatok stačí hubka na riad) a prepichujte ihlou. Dajte pozor na prsty a pod molitan si dajte podložku, aby ste si nepoškriabali stôl. 

Chumáčik si pridržujte, prepichujte a postupne otáčajte, kým z vlny nevznikne malá tvrdá gulička. Tú môžete napríklad navliecť na ketlovaciu ihlu a originálne náušnice sú na svete.

 

Plstená brošňa 

Ak si chcete uplstiť špecifický tvar, môžete si vybrať medzi vykrajovačmi na pečivo, alebo si sami formičku vyrobiť. 

Položte formičku na molitan a vyplňte po okraj vlnou. Chumáčik prepichujte a vyplňujte tvar formičky. Najprv upĺstite vlnu na krajoch formičky, nech chytíte tvar a potom vyplňte stred. Ak vám vlna v priebehu dôjde, môžete kedykoľvek pridať. 

Pri skladaní hotové brošne z molitanu postupujte pomaly. Postupne jemne vyťahujte vlákna, ktoré sa v molitane zachytili. Následne si brošňu pritavte na spínací špendlík. Môžete si vytvoriť originálny symbol, ktorý pre vás niečo vyjadruje.

 

Zdobenie textilu suchým plstením 

Aj pri zdobení textilu stačia tri základné pomôcky - molitan, vlna a plstiaca ihla. Navlečte vybraný kus oblečenia na molitanovú podložku lícom hore. Použiť môžete opäť formičku. Pokiaľ chcete väčší obrázok, obtiahnite si ho podľa predlohy ceruzkou priamo na oblečení. 

Postup je rovnaký - najprv si uplstite kraje tvaru, a potom vyplstite stred. Postupne pridávajte vlnu, kým nie je obrazec hotový. Pokračujte v prepichovaní, pokiaľ nezapracujete vlnu tak, aby z obrazca netrčali vlákna vlny. Môžu nielen kaziť celkový dojem, ale tiež sa niekde zachytiť a narušiť výsledok. 

Odev opäť opatrne a pomaly oddeľte od molitanu tak, aby vlákna nezostali v podložke. Všetky výrobky je na záver potrebné prežehliť z oboch strán cez papier na pečenie.

 

Mokré plstenie 

Na mokré plstenie sa najlepšie hodí česaná ovčia vlna. Ďalej už stačí len horúca mydlová voda a igelitový obrus na stôl.

Namočenú vlnu pokladajte do požadovaného tvaru, ktorý bude vďaka mydlu držať aj po uschnutí. Môžete opäť využiť formu. Napríklad ak chcete krabičku na mydlo, obaľujte priamo mydlo. A ak chcete puzdro na nôž, tak si ho jednoducho obaľte igelitom a postupujte rovnako. Vznikne vám obal priamo na mieru

Vlnu namáčajte počas tvarovania do teplej mydlovej vody a trite ju rukami, aby sa prepletla . Voda spolu s vyššou teplotou a mydlom napomáhajú k poddajnosti vlákien. Tie sa tak dobre prepletú a prepoja v pevný celok. 

Mokrou metódou si môžete vyrobiť púzdro na náradie, podtácky, papuče, klobúky, alebo napríklad aj falošné dredy. Na záver opäť prežehlite výrobok cez papier na pečenie. 

 

Prečo začať s plstením?

Plstenie nie je len o výslednom výrobku. Celý proces výroby vám pomôže odreagovať sa od všedných udalostí. Deťom zlepší jemnú motoriku a spoločné vyrábanie môže príjemne spestriť dlhé zimné večery. 

Vyskúšajte si metódu našich babičiek a vyrobte si vlastné vlnené dekorácie!