Maľovanie kamienkov - kompletný sprievodca pre malých aj veľkých

Vytvárajte krásne dekorácie len pomocou kameňov a farieb. Vašej fantázii sa medze nekladú a s trochou zručnosti bude výsledok naozaj krásny. Čo budete potrebovať na maľovanie kameňov a ako ochrániť farebný obraz pred poškodením? To všetko, vrátane inšpirácie na zaujímavé motívy a vzory, nájdete v nasledujúcom jednoduchom článku s návodom.

 

Čo budete potrebovať na maľovanie kamienkov

Na maľovanie skál sú potrebné dve základné veci. Správne vybrané kamene a správne farby. Pri farbách je dôležité vybrať také, s ktorými sa ľahko pracuje a ktoré sa bez problémov zachytia na neobvyklých kamenných povrchoch. V praxi môžu zahŕňať tieto farby:

  • Akrylové fixky
  • Akrylové farby na maľovanie štetcom
  • Akrylové spreje
  • Kvalitné akvarelové farby (majú menšiu kryciu schopnosť)

Tip: všetko potrebné nájdete v sekcii potreby na maľovanie kameňa.

 

Možno sa vám budú hodiť aj tieto materiály:

  • Bezfarebný lak na fixáciu obrazu
  • Kvalitné kefy rôznych veľkostí
  • Kartáč na dôkladné čistenie kameňa a prípravu pôdy
  • Penová špongia na jemné detaily alebo maľovanie podkladu

 

Na základe čoho vybrať správne kamienky na maľovanie

Aby ste mohli maľovať na kameň, musí mať vhodnú veľkosť a tvar. Čo presne to znamená, však závisí od toho, čo chcete na kameň namaľovať. Ak chcete vytvoriť abstraktnú dekoráciu, môžu byť vhodné rôzne okrúhle kamienky, ako aj iné nepravidelné tvary. Pri tvorbe s deťmi sú obľúbeným motívom zvieratá. Potom je dobré vybrať kameň, ktorý sa už tvarom podobá vybranému zvieraťu.

Pri výbere ideálnych kameňov na maľovanie hrá úlohu aj povrch. Mala by byť hladká a mäkká, aby farba dobre držala a tvorba bola o niečo jednoduchšia. Takéto pekne vyhladené kamene nájdete napríklad pri rieke.

 

Proces maľovania kameňa krok za krokom

Akonáhle máte pripravené všetky nástroje a vybrané správne kamene, môžete sa pustiť do práce. V prvom rade dôkladne očistite povrch kameňa od všetkých nečistôt, ktoré môžu spôsobovať nevzhľadné nerovnosti. Aby jednotlivé farby lepšie vynikli, je vždy dobré začať najprv základnou farbou, zvyčajne bielou.

Keď biela základná farba zaschne, je čas pripraviť si skicu. Použite na to tužku. Pomôcť si môžete rôznymi šablónami, pomocou ktorých zvládnete pravidelnejší tvar. Ak nakreslíte náčrt príliš husto, môžete čiary opatrne premaľovať väčším množstvom bielej farby, aby len jemne presvitali.

Pri samotnom maľovaní si vyberte techniku, ktorá vám vyhovuje. Pre začiatočníkov je pravdepodobne najjednoduchšie použiť kvalitný akrylový fix. Na vytvorenie rôznych textúr sa môže hodiť aj hubka alebo štetec.

Keď farba motívu dôkladne zaschne, je čas chrániť ho pred vonkajšími vplyvmi. Pomôže vám aplikácia bezfarebného laku. Ak plánujete vystavovať v interiéri, postačí jedna vrstva. Ak však kamene umiestňujete do exteriéru, môže byť potrebné naniesť aspoň dve až tri vrstvy ochranného bezfarebného náteru.

 

Ako opraviť namaľovaný obrázok

Obrázok zafixujte bezfarebným lakom podľa pokynov. Mal by to byť kvalitný akrylový lak. Naneste ho, keď sú farby na motíve úplne suché a neplánujete pokračovať v maľovaní. Niektoré laky pomáhajú chrániť aj pred UV žiarením, takže farby časom nevyblednú.

 

Obľúbené vzory na inšpiráciu

 

Ak sa rozhodnete maľovať kamienky, vždy je dobré začať s jednoduchými motívmi. Ide o rôzne druhy abstraktných dekorácií. Po zvládnutí tejto techniky môžete prejsť na zložitejšie varianty. Mandala bude krásne vyzerať na okrúhlom kamienku. Kvety alebo zvieratá sú nekonečnou studnicou inšpirácie. Na väčší kameň môžete napríklad umiestniť krajinu alebo iný umelecký motív. Dobrú dávku inšpirácie nájdete napríklad na stránke Pinterest.