Ako sa zažehľujú korálky? Návod, ako na to

Dnes sa spoločne pozrieme na obľúbenú metódu tvorenia a to zažehľovania korálikov.

 

Čo budem potrebovať? 

Budete potrebovaťzažehľovacie korálky, žehličku, podložku, papier na pečenie či zažehľovací papier, ťažký predmet, ktorým výrobok po sňatí z podložky zaťažíte, aby sa neskrútil.  

 

Ako na to? 

Na podložku si podľa svojej fantázie vyskladáte nejaký vzor - je možné si buď priamo kúpiť podložku, ktorá nejaký vzor tvorí. Viete, čo chcete skladať? Ak vám chýba nápad, pozrite sa na nasledujúce video:


Pokiaľ už viete, nezostáva, než sa do toho pustiť. Je dobré mať pri skladaní po ruke pinzetu, uľahčí vám to manipuláciu s korálky. Vyskladajte si svoj obrazec (ktorý potom môžete použiť napríklad ako podložku pod hrnček s kakaom, alebo pod tanier s polievkou, samozrejme závisí od veľkosti podložky. Ak vás to bude baviť a budete na to mať dostatok času a trpezlivosti, môžete si takto vyrobiť svoje farebné , originálne prestieranie. 

 zazehlovani-koralku

Čo môžem vyrobiť zo zažehľovacích korálikov? 

Existuje celý rad vecí, ktoré môžete zo zažehľovacích korálok vyrobiť - podložku pod hrnček, prívesok na kľúče, obrázok, alebo idú korálky tiež len tak navliecť na šnúrku a máte krásny náhrdelník. Najčastejšie sa však vyrábajú obrázky. Pozrite sa!  
Okrem týchto obrázkov sa dá vyrobiť aj pekný náramok. Stačí koráliky na podložku vyskladať vedľa seba tak, aby na seba nadväzovali a tvorili na podložke súvislý pásik. Postupuje sa rovnako, ako pri vyrábaní obrázkov, len po zažehlení a vychladnutí pásik odoberte z podložky, a natvarujte ho tak, aby sedel na vaše zápästie. Do každej tretej korálky od kraja výrobku navlečte šnúrku, ktorá pôjde rozväzovať a zaväzovať. 
Podobným spôsobom si môžete vyrobiť náhrdelník a náušnice, len budete potrebovať kruhy, na ktoré pôjde korálkový výrobok navliecť, a šnúrku, na ktorú výrobok zavesíte.  

 

Šablony 

Môžete si buď vzory vymyslieť podľa vlastnej fantázie, alebo si stiahnuť hotovú šablónu. Pekné vzory nájdete napríklad na pinterestu.

 

Postup 

Podložku aj s korálkami položte na rovný, čistý povrch, na vrch položte buď HAMA papier, ktorý sa vyrába priamo na účel zažehľovania a je možné ho použiť opakovane. Alebo treba použiť obyčajný papier na pečenie, ktorý funguje taky.  

Žehličku nastavte na najvyššiu možnú teplotu a pomaly cez papier „žehlite“ povrch výtvoru. 

Tento bod opakujte dovtedy, kým cez papier neuvidíte rozpíjajúce sa farby korálok, korálky sa potom „spečú“..  Potom snímte zažehľovací papier a nechajte výrobok vychladnúť. Ak sa korálky „nespekli“, znovu zažehlite. 

Pokiaľ výrobok drží pohromade, položte ho na rovnú plochu a naň dajte niečo ťažké - korálky to zaťažia a krásne rovno sa vám spoja, pokiaľ výrobok nesťažíte, mohol by sa skrútiť.  

Až výrobok vychladne, snímte knihu s papierom a môžete začať výrobok používať na jeho účel.