10 tipov na vlastnoručne vyrobené vlastnoručne vyrobené handmade darčeky pre vašich blízkych

Chcete tento rok svojich blízkych obdarovať niečím naozaj špeciálnym a zároveň si nechcete zruinovať peňaženku? Rozdávajte vlastnoručne vyrobené darčeky! Nielen že sa jedná o naozaj jedinečný darček od srdca, ktorí vaši blízki skutočne ocenia, ale ich výroba je navyše krásnym odpočinkom a príležitostí, navodiť si doma odpočinkovú vianočnú atmosféru. Môžete si k výrobe napríklad pustiť koledy alebo vianočné rozprávku. Nechajte sa inšpirovať týmito desiatimi nápady na výrobu takzvaných DIY darčekov a ďalej popustite uzdu svojej fantázii.


Korálkovanie náramky a náhrdelníky

Korálky sú jedna z prvých vecí, ktorá sa vybaví pri slove "ručné práce". Obyčajné navliekanie korálok je veľmi odpočinkovú a relaxačné prác. Môžeme nakúpiť rôzne druhy, farby a veľkosti, a navliekaním na priehľadný vlasec vytvárať nevšedné kombinácie, motívy a vzory. Môžeme napríklad zladiť náramok s náhrdelníkom a darovať ich ako set. Je to ideálny darček pre všetky mamičky, babičky a tetušky - ručne vyrobený šperk určite poteší oveľa viac, než kupovaný.

 


Korálkovanie figúrky

Korálkové figúrky sa dajú skvele použiť ako prívesky na kľúče, na tašku, alebo sa z nich dajú vytvoriť aj veselé náušnice. Základná výbavou je dostatočná zásoba farebných korálikov a tenký drôtik, na ktorý ich budeme navliekať. Drôtik sa musí dať pretiahnuť jedným korálikom dvakrát - vždy preťahujeme dva konce drôtikov proti sebe a tým vytvárame za sebou idúce radu. Týmto spôsobom je možné vytvoriť prakticky akýkoľvek motív.

Ďalšie inšpiráciou sú takzvané korálkové chobotničky, ktoré môžu slúžiť opäť ako drobný prívesok na kľúče.

 


Lapač snov

Lapač snov vyrobíme veľmi ľahko - stačí nám umelohmotný krúžok požadovanej veľkosti, nite, bavlnky, korálky a pierka. Najprv bavlnkami omotáme celý krúžok a potom motaním sem a tam vytvoríme sieť vnútri kruhu. Jej vzor a hustota záleží na vás. Za ďalšie nitky alebo bavlnky potom navešiame pierka a korálky a nakoniec vytvoríme pútko pre zavesenie. Veľkosť je samozrejme na vás - môžete vytvoriť úplne drobné lapače, alebo sa môžete pustiť do väčších diel, záleží koľko máte materiálu, času a trpezlivosti ????

 


Fimo náušnice a figúrky

Náušnice a figúrky z fimo hmoty sú skvelým darčekom pre všetkých slečny a dievčatka - figúrky možno použiť ako prívesky na batohu alebo na kľúče, alebo talizmany pre šťastie. Fantasia sa medze nekladú.

 


Obálky "Otvor až ..."

Obálky "Otvor až ..." sú skvelým darčekom pre blízkych priateľov či rodinu a stali sa hitom predovšetkým na sieti pinterest.com. Cieľom je zostaviť sadu obálok (najmenej dvanásť, na každý mesiac v roku jednu, alebo aj viac). Každá obálka začína nápisom "Otvor až ..." - napríklad "Otvor až budeš smutný / á", "Otvor až nebudeš môcť večer zaspať", "Otvor až sa ti niečo podarí v práci" a vo vnútri obálky sa potom nachádza krátky odkaz spoločne s malým darčekovým predmetom, napríklad v obálke "Otvor až budeš smutný / á" je malá tabuľka čokolády, v obálke "Otvor až nebudeš môcť večer zaspať" je sáčok bylinkového čaju na dobrý spánok a v obálke "Otvor až sa ti niečo podarí v práci "sú girlandy a gratulačné priania. Fantasia sa medze nekladú. Obálky potom uschováme do zdobené škatuľky spoločne s inštrukciami na papieri - pravidlom je, otvárať obálky priebežne v celom roku, nie všetky vyčerpať hneď prvý mesiac. Takto darujete veľa drobných šťastných okamihov, ktoré budú dotyčného hriať pri srdci pravidelne celý rok až do ďalších Vianoc.

 


Maľované hrnčeky - farby na porcelán

Kam sa hrabú kupované vtipné hrnčeky! Stačí si nakúpiť obyčajné biele porcelánové hrnčeky (dajú sa zohnať za 50 korún) a farby na porcelán - a môžete začať dekorovať sami. Inšpiráciu možno vziať všade možne - v prírode, v architektúre, môžete použiť sezónne vianočné motívy alebo písať veselé a vtipné nápisy a odkazy, ktoré dotyčného pobavia alebo poteší. Hrnčeky s farbou je potom ešte dobré zapiecť v rúre, aby sa farba nerozmazala pri umývaní a používanie.

 


Obal na knižku

Pokiaľ máte šijací stroj, alebo sa nebojíte dlhšieho ručného zošívanie, obal na knižku je veľmi jednoduchý a veľmi originálny darček pre všetkých študentov a knihomoľov. Stačí nám kus farebné vzorované látky, alebo, ak chcete byť elegantnejšie, koženky. Ak máte len jednofarebné látky, môžete si motív na látku vyšiť sami vzorovanými stehy na šijacom stroji. Látku nameriame, založíme, a vytvoríme preklady, aby sa dal obal dobre natiahnuť na prebaľovať dosky knižky. Môžeme ešte prišiť Prádlová gumu, ktorú bude možné knižku prepásať, aby sa v batohu alebo taške neotvárala.

 


Maľovaná plátená taška / vankúšik

Stačí si kúpiť obyčajnú plátenú tašku alebo povlak na vankúš bez potlače a tekuté farby na textil, tvorivé obchody a papiernictva ich majú bežne v ponuke. Na tašky môžete maľovať alebo písať farbami na textil, vyšívať niťou alebo prišívať koráliky či ozdobné gombíky, alebo si môžete vyrobiť takzvaná zemiaková pečiatky a farbami tlačiť na látku rôznofarebné vzory. Rovnako tak môžete vlastnoručne vyzdobiť aj jednofarebný povlak na vankúš, ktorý sa môže stať skvelým dizajnovým doplnkom a možno ho farebne zladiť s vybavením bytu. Ideálny darček pre milovník