Ako sa starať o bižutériu

Rovnako ako každý šperk aj bižutérie v priebehu času trpí. Pri nosení je vystavená nepriaznivým vplyvom, ako je prach, pot, či mechanické opotrebenie. To sú dôvody, prečo vám odporúčame starať nielen o pravé šperky z drahých kovov – pozornosť venujte aj svoje bižutériu. Nielen preto, že je často priamo vaším výtvorom.

 

Starostlivosť o bižutériu a korálky

 

Najčastejšie spôsoby poškodenia bižutérie

Rizík poškodenia a straty hodnoty bižutérie číha na každom kroku. Uvedomte si, čím všetkým svoj šperk ohrozujete a čím ho ohrozuje okolité prostredie. Možno budete prekvapení, akými všetkými spôsobmi môže bižutéria prísť k úhone.

 

Chemické pôsobenie

Zapínanie lesk Každé telo produkuje maz, potí sa a v kombinácii s mikroskopickými čiastočky prachu vytvára ideálnu príležitosť pre postupné obrusovanie šperku bez ohľadu na to, kde ho nosíte. Rizikom sú aj všetky pleťová a telová mydlá, kozmetické prípravky (vrátane vlasových) ako sú parfumy, deodoranty a ďalšie.

 

Mechanické vplyvy

Roztrhnutiu, či iné poškodenia bižutérie a následné riešenie opravy zažil snáď každý milovník trblietavých ozdôb (platí aj pre korálky). Podobným situáciám sa nevyhnete, môžete však eliminovať riziko ich vzniku. Už napríklad tým, že premýšľate nad oblečením, ktoré je pre bižutériu problémové - napríklad pletené svetre s veľkými očkami. Konkrétne tipy, ako predchádzať mechanickému poškodeniu nájdete nižšie.

 

Fyzikálne vplyvy

Medzi fyzikálne javy, ktoré bižutériu škodí, patrí predovšetkým ostré slnečné svetlo, vlhko či napríklad intenzívna horúčava, ktorému ste vystavovanie v saunách. Svetlo poškodzuje galvanované časti šperkov a usadený prach zase mení farbu lakovaných komponentov (napríklad drôty). Tieto povrchy tiež Moko v čase strácať na svojej odolnosti a korodujú.

 

Starajte sa o svoju bižutériu

Životnosť svojich šperkov predĺžite, keď budete predchádzať vzniku rizikových situácií a zároveň bižutériu doprajete starostlivosť, ktorú si bezpochyby zaslúži. Venujte pozornosť niekoľkých radám nižšie a zachovajte lesk svojich pokladov po dlhej roky. Oddialite tak situácii, kedy budete nútení vymeniť svoj obľúbený náramok či prívesok za iný, pretože ten starý už je skôr pre hanbu, než na ozdobu.

 

korálky a starostlivosť o ne

 

Tipy, ako predchádzať poškodeniu bižutérie

  • Noste oblečenie, ktoré je pre zvolenú bižutériu menej rizikové
  • Keď siahnete napríklad po pletenom svetri, určite jeho obliekanie a vyberanie venujte starostlivosť
  • Skladajte si šperky na šport - predídete neblahému pôsobenia agresívneho potu a zabránite roztrhnutiu Nemáčajte svoje šperky zbytočne v chlórovanej vode bazénov
  • Skladajte si bižutériu pred vstupom do sauny, wellness centrá alebo pred masážou

 

 

Okrem toho určite raz za čas použite čistiace obrúsky a prejdite nimi starostlivo každú časť svojho pokladu - umyjete z neho mikroskopické čiastočky prachu, zvyšky kyslého potu aj zaschnuté kvapky svojho parfumu. Celý proces nezaberie viac ako pár minút a jeho pravidelným vykonávaním udržíte bižutériu stále ako novú - to predsa chcete!

Vaša Česke-korálky.sk